Saturday, April 27, 2019

MASAK LEMAK CILIPADI KEPALA IKAN MERAH + BUNCIS &TOMATO CERI.

BAHAN-BAHAN:
I Keping Kepala Ikan Merah - dibersihkan
5/6 biji cilipadi kampung
1/2 inci kunyit hidup
1/2 kotak Kecil santan Kara campurkan dgn 1 cawan  air
1/4 kiub Ikan Bilis
Kacang Bunci
Tomato Ceri
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa.


CARA CARA
1.Tumbuk Cili Dgn Kunyit hidup hingga halus. Campur Garam kasar sekali.

2. Gaulkan cili & kunyit tumbuk dgn ikan sampai mesra

3. Masukkan santan & asam gelugor, Kiub bilis. Then didihkan. Sambil tu kacau la Sesekali. Tak perlu timba2 sbb dah  masuk  garam dr awal santan tak pecah.

4. Pastu masukkan  kacang buncis , tomato . Kacau la sesekali. Sesuaikan rasa and angkat. senang kan?




No comments:

Post a Comment