BAHAN-BAHAN:
I Keping Kepala Ikan Merah -
dibersihkan
5/6 biji cilipadi kampung
1/2 inci kunyit hidup
1/2 kotak Kecil santan Kara campurkan
dgn 1 cawan air
1/4 kiub Ikan Bilis
Kacang Bunci
Tomato Ceri
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa.
CARA CARA
1.Tumbuk Cili Dgn Kunyit hidup hingga
halus. Campur Garam kasar sekali.
2. Gaulkan cili & kunyit tumbuk dgn
ikan sampai mesra
3. Masukkan santan & asam gelugor,
Kiub bilis. Then didihkan. Sambil tu kacau la Sesekali. Tak perlu timba2 sbb
dah masuk garam dr awal santan tak pecah.
4. Pastu masukkan kacang buncis , tomato . Kacau la sesekali.
Sesuaikan rasa and angkat. senang kan?
No comments:
Post a Comment