Rendang telur kalau makan dengan nasi
putih panas-panas atau nasi lemak..perghh mesti bertambah-tambah nasi ni..
BAHAN BAHAN
Telur Anggaran 30
Biji Rebus
Serai 5 Btg
Halia 2 In
Lengkuas 2 In.
11 Ulas Bwg Merah.
Cili Kering / Cili Api Ikut Suka Bnyk Mne.
2 Sudu Mkn Rempah Kari Daging Babas.
1 Sudu Mkn Serbuk Jintan Manis.
2 Sudu Mkn Kerisik.
1/2 Caw Santan Kotak
2 Helai Daun Kunyit.
Asam Kpg Gula Dan Garam Secukup Rasa.
CARA CARA
1. Bawang, halia, lengkuas, serai dan cili blend.
2. Campur sekali sehelai daun kunyit.yg lagi sehelai tu utk hiris2 nanti bila rendang dah siap masak.
3. Tumis bahan yg diblend agak2 wangi msukan rempah kari/ rempah rendang dan serbuk jintan manis.masukkan santan, asam kpg gula & garam. tambahkan sikit air letak asam keping masukan kerisik
2. Campur sekali sehelai daun kunyit.yg lagi sehelai tu utk hiris2 nanti bila rendang dah siap masak.
3. Tumis bahan yg diblend agak2 wangi msukan rempah kari/ rempah rendang dan serbuk jintan manis.masukkan santan, asam kpg gula & garam. tambahkan sikit air letak asam keping masukan kerisik
4. Dah mendidih kuat
pelankan api masukan telur.terpulang lah nak kuah banyak ke kuah kering.
5. Taburkn hirisan daun
kunyit yg tinggal sehelai tadi tu.....dah siap.selebihnye air tangan memasing
No comments:
Post a Comment