Saturday, April 27, 2019

RESEPI NASI KAK WOOK


BAHAN BAHAN GULAI AYAM:
  • Bawang Bombay - 4 Labu
  • Bawang Putih - 5 Ulas
  • Halia - 1 Inci Setengah
  • Lengkuas - 1 Inci Setengah
  • Rempah Kari Daging - 3 Sudu
  • Rempah Kerutub - 1 Sudu
  • Kacang Panjang - Potong
  • Terung Potong Kecik2
  • Leher Ayam, Kaki Ayam, Sayap Dan Paha Dipotong2 Kecil.
  • Santan (Jgn Pekat Sgt)
  • Garam Dan Kiub Ayam
  • 1 Kerek Nisan

CARA-CARANYA
  • Blend bawang merah putih halia & lengkuas hingga lumat dan tumis sampai wangi.
  • Rempah kari & rempah kerutub bancuh dgn air dan gaul pada ayam. Perap sekejap.
  • Kemudian masukkan kedalam bahan2 yg ditumis tadi. 
  • Masukkan ayam dan masak ayam empuk. Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan kuahnya sedikit pekat. Masukkan terung dan kacang panjang.
  • Masuk garam, gula nisan dan serbuk kiub ayam. Masak sekejap.

AYAM GORENG HARUM:
  • 1 Ekor Ayam - Potong Kecik2
  • Garam- 2 Sudu Kecik
  • Kunyit Hidup -  2 Inci Tumbuk Lumat
  • Serbuk Kunyit - 1 Sudu Kecik
  • Serbuk Cili - 1 Sudu Kecik
  • Daun Kari 3 Tangkai
  • #Tips daun kari untuk rasa, bau dan lalat tak suka bau ni. Wallllahhhh!

CARA2NYA
  • Ayam basuh bersih dan toskan.
  • Potong kecik. Lumurkan ayam dgn bahan2 diatas dan perapkan sekejap.
  • Goreng ayam dlm minyak terendam sampai sederhana garing.

SAMBAL BELACAN ALA KAK WOK:-
  • 4 Biji Cili Kering - Direbus
  • Cili Padi Ikut Pedas
  • 2 Inci Belacan
  • 1 Labu Bawang Besar Dibakar
  • 1 Labu Bawang Putih Dibakar
  • Gula, Garam, Perasa
  • Air Asam Jawa

CARA2NYA:-
  • Blend semua bahan diatas kemudian masukkan perahan asam limau kasturi berserta dgn kulitnya.

No comments:

Post a Comment