Sunday, November 04, 2018

RESEPI SIAKAP STIM TAUCHU


Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga kecil seperti cengkerik, dan cacing.

RESEPI  SIAKAP STIM TAUCHU
BAHAN-BAHAN:
1 ekor siakap (sederhana besar)
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos ikan
sedikit perahan jus limau
Bahan dihiris halus:
1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
cili merah
1 biji tomato
daun ketumbar/ daun sup

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ikan bersama taucu, sos ikan dan sedikit garam.
Taburkan bahan dihiris halus (kecuali tomatodan daun ketumbar)
Kukus dalam pengukus selama 15 minit
Kemudian masukan tomato dan daun ketumbar/daun sup
Kukus lagi selama 5 minit. Angkat dan sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment