Ikan Siakap atau juga dikenali sebagai ikan Kakap Putih, merupakan
ikan air tawar dan air masin. Nama sainsnya Lates calcarifer.Ikan Siakap
merupakan ikan pemangsa. Ikan Siakap mendiami sungai, dan air laut. Diet
utamanya adalah anak-anak ikan (termasuk anaknya) dan juga udang, serangga
kecil seperti cengkerik, dan cacing.
RESEPI SIAKAP STIM TAUCHU
BAHAN-BAHAN:
1 ekor siakap
(sederhana besar)
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos ikan
sedikit perahan jus
limau
Bahan dihiris halus:
1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
cili merah
1 biji tomato
daun ketumbar/ daun
sup
PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan ikan bersama
taucu, sos ikan dan sedikit garam.
Taburkan bahan
dihiris halus (kecuali tomatodan daun ketumbar)
Kukus dalam pengukus
selama 15 minit
Kemudian masukan
tomato dan daun ketumbar/daun sup
Kukus lagi selama 5
minit. Angkat dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment