Sunday, April 28, 2019

PAPRIK SOTONG



BAHAN-BAHAN 
600 gm sotong- bersihkan, cuci dan toskan
Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil 
3 ulas bawang putih - diketuk 
1 ulas bawang besar - dipotong baji 
1/2 inci halia - diketuk 
1 batang serai - diketuk 
6 ulas cili padi - diketuk 
2 sudu besar sos tiram 
2 sudu besar sos cili 
1 sudu besar kicap manis 
1 sudu besar sos ikan 
3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak 
Garam secukup rasa (jika perlu) 
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air 
Satu cawan air (jika suka berkuah)

CARA-CARA 
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau. 

Masukkan sotong dan gaul rata. 

Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi. 

Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit. 

Rasakan kuah, kalau kurang masin je baru tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin). 

Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment