Resipi ini ayam
Thai basil (pad kra pao gai ผัด กระ เพรา ไก่) adalah makanan klasik Thailand. Ia adalah salah
satu hidangan makanan jalanan Thailand yang paling popular. Ayam di goreng
dengan kemangi suci Thailand, dan disajikan di atas nasi dengan telur goreng di
sisi.
Bahan-bahan
o Untuk telur
o 1 telur
o 2 sudu minyak untuk menggoreng
o Ayam Basil
o 1 payudara ayam (atau apa-apa potongan ayam yang
tidak bernyawa, kira-kira 200 gram)
o 5 ulas bawang putih
o 4 cili Thai
o 1 sudu minyak untuk menggoreng
o 1 sudu teh sos tiram
o ½ sos soya ringan
o 1 cip kicap gelap
o ½ gula sudu teh
o 1 segenggam daun basil suci Thailand
Cara Masak
o
Pertama,
goreng telur
o Panaskan
kira-kira 2 sudu minyak sayur dalam kuali atau kuali pada api sederhana tinggi.
o
Apabila
minyak telah panas, masukan telur. Biarkan ia mendidih dan gelembung, dan pada
masa yang sama, percikan beberapa minyak panas ke atas telur (jangan flip
telur, melainkan jika anda benar-benar mahu).
o
Selepas
telur kelihatan betul-betul ke atas keserasian yang dimasak anda (saya suka
ranjau saya), keluarkannya..
Ayam Basil
o
Potong ayam
ke dalam kepingan kecil bersaiz kecil.
o
Bersihkan dan
kupas bawang putih dan cili. Potong bawang tadi dan cili. Potong tak perlu
halus
o
Panaskan
kuali anda pada api yang agak besar, dan masukan 1 senduk minyak makan minyak ke kuali.
o
Apabila
minyak panas, masukan cili dan bawang putih. Kacau rata selama 20 saat atau
sebati dan bawang telah menjadi wangi., tetapi jangan biarkan bawang dan cili
terbakar atau kering.
o
Maukan ayam
yang dipotong kecil tadi. Aduk atau goreng secara berterusan. Masak hingga ayam
benar benar masak.
o
Tambah 1
sudu teh sos tiram, ½ sudu teh kicap ringan, ½ sudu teh gula, dan akhirnya
masukan sedikit kicap hitam. Tumis dalam
tempoh setengah minit. Masak dan hidangkan
No comments:
Post a Comment