Monday, August 07, 2017

RESEPI AYAM THAI BASIL

Resipi ini ayam Thai basil (pad kra pao gai ผัด กระ เพรา ไก่) adalah makanan klasik Thailand. Ia adalah salah satu hidangan makanan jalanan Thailand yang paling popular. Ayam di goreng dengan kemangi suci Thailand, dan disajikan di atas nasi dengan telur goreng di sisi.

RESEPI AYAM THAI BASIL

Bahan-bahan
o   Untuk telur
o   1 telur
o   2 sudu minyak untuk menggoreng
o   Ayam Basil
o   1 payudara ayam (atau apa-apa potongan ayam yang tidak bernyawa, kira-kira 200 gram)
o   5 ulas bawang putih
o   4 cili Thai
o   1 sudu minyak untuk menggoreng
o   1 sudu teh sos tiram
o   ½ sos soya ringan
o   1 cip kicap gelap
o   ½ gula sudu teh
o   1 segenggam daun basil suci Thailand

Cara Masak

o   Pertama, goreng telur

o  Panaskan kira-kira 2 sudu minyak sayur dalam kuali atau kuali pada api sederhana tinggi.

o   Apabila minyak telah panas, masukan telur. Biarkan ia mendidih dan gelembung, dan pada masa yang sama, percikan beberapa minyak panas ke atas telur (jangan flip telur, melainkan jika anda benar-benar mahu).

o   Selepas telur kelihatan betul-betul ke atas keserasian yang dimasak anda (saya suka ranjau saya), keluarkannya..

Ayam Basil
o   Potong ayam ke dalam kepingan kecil bersaiz kecil.

o   Bersihkan dan kupas bawang putih dan cili. Potong bawang tadi dan cili. Potong tak perlu halus

o   Panaskan kuali anda pada api yang agak besar, dan masukan 1  senduk minyak makan minyak ke kuali.

o   Apabila minyak panas, masukan cili dan bawang putih. Kacau rata selama 20 saat atau sebati dan bawang telah menjadi wangi., tetapi jangan biarkan bawang dan cili terbakar atau kering.

o   Maukan ayam yang dipotong kecil tadi. Aduk atau goreng secara berterusan. Masak hingga ayam benar benar masak.


o   Tambah 1 sudu teh sos tiram, ½ sudu teh kicap ringan, ½ sudu teh gula, dan akhirnya masukan sedikit  kicap hitam. Tumis dalam tempoh setengah minit. Masak dan hidangkan

No comments:

Post a Comment