IKAN KERISI
Ikan kerisi merupakan salah satu ikan kegemaran saya dan wajib beli.
Ikan kerisi boleh dimasak pelbagai jenis resepi. Isinya sedap dan agak kenyal.
Saya paling suka di bakar atau digoreng begitu sahaja.Letak siki kunyit dan
terus goreng.
Ikan kerisi sebenarnya ada pelbagai jenis. Kerisi Bali adalah sepsis ikan kerisi yang
paling besar dan menghuni dasar laut dalam.
Sambal ikan kerisi cili padi merupakan salah satu resepi yang saya suka
buat dan sedap. Ikan lain sebenarnya boleh guna, tetapi saya lebih suka
menggunakan ikan kerisi. Penyediaan resepi ini adalah sangat mudah dan ringkas.
Bahan yang digunakan pun hanya sedikit sahaja dan banyak menggunakan bahan asas
masakan.
BAHAN-BAHAN
4 Beberapa ekor
ikan kerisi
7 biji cili merah dan
cili
api/padi mengikut kepedasan yang diinginkan.
2
ulas bawang besar
5
ulas bawang putih
Sedikit
belacan mengikut citarasa.
Semangkuk
air asam jawa bersama biji.
Sedikit
garam mengikut rasa.
3
sudu besar gula.
Sedikit
minyak masak menumis.
Tomato
PROSES PENYEDIAAN
Goreng
ikan kerisi dahulu sehingga masak kekuningan.
Campurkan
semua bahan bumbu diatas, ditumbuk, kecuali ikan dan minyak,bahan tersebut
hingga sebati.
Panaskan
sedikit minyak masak.
Tumiskan
bahan yang telah dikisar tadi sehinggan naik minyak.
Masukkan
ikan kedalam kuali dan balikkan supaya bahan tumisan tersebut sebati bersama
ikan.
Kemudian
hidangkan kedalam pinggan yang cantik.
No comments:
Post a Comment