Sagol atau sinagol merupakan makanan tradisi dari suku kaum Bajau Semporna atau Bajau yang menetap di kawasan Pantai Timur Sabah seperti Semporna, Lahad Datu, Sandakan, Kunak dan beberapa daerah lain termasuk Kudat dan Kota Kinabalu.
Sagol
merupakan tumisan kering atau basah ikan pari alah alah masakan rending di
Semenanjung. Selain Ikan Pari, ikan buntal dan ikan yu juga boleh digunakan
untuk masakan Sagol ini. Bahan utama masak siagol adalah kunyit dan dicampur
bahan asas lain yang biasa digunakan untuk memasak.
Bagi suku
kaum Bajau, ikan paling sedap digunakan untuk memasak resepi ini adalah ikan
Buntal. Tetapi bagi yang tidak tahu untuk membuang racun ikan buntal janganlah
cuba cuba pula nanti susah sebab racun ikan buntal adalah pembunuh. Ikan buntal
yang selalu digunakan pula adalah ikan buntal jenis duri.
RESEPI SAGOL IKAN PARI
Berikut Bahan-bahan
yang digunakan untuk masak sagol atau sinagol :
Ikan Pari/ Buntal atau
ikan Yu berat dalam ½ - 1kg
2atau 3 ulas bawang merah, ditumbuk.
2 ulas bawang putih,
ditumbuk.
1 inci halia, ditumbuk.
1 inci kunyit. ditumbuk
2 batang serai,
dititik.
3 biji cili merah besar
di hiris
Cili Padi
secukupnya..Kalau saya suka pedas letak banyak sikit
Air asam jawa 1 cawan.
minyak untuk menumis.
Sedikit air. Ikan sudah
mempunyai air
Garam , ajinamoto dan
sedikit gula
CARA MASAK
o
Cara masak pula sangat muda. Potong
ikan alah alah potong daging.
o
Masukan bahan kisar dalam minyak
sampai keluar bauh dan minyak pecah
o
Masukan ikan tadi dan tumis sampai
kering air
o
Masukan bahan bahan garam, gula dan
ajinomoto
o
Siap untuk dihidang
Makan dengan nasi panas amat
menyelerakan. Tetapi bagi suku kaum bajau, mereka lebih suka makan bersama ubi
kayu yang distim yang dipanggil putu.
No comments:
Post a Comment