Telur masin merujuk kepada telur yang diawet dengan menggunakan
garam bagi mengekalkan ketahanannya. Jenis telur masin yang paling popular
adalah telur itik. Ini adalah kerana kuningnya yang lebih besar, tetapi telur
ayam turut boleh dijadikan telur masin. Telur
masin pernah merupakan hasil perdagangan penting orang-orang China yang
mengembara ke luar negeri sebagai bahan bekal dan bahan perdagangan.
Telur-telur ini disimpan di dalam tempayan yang kemudiannya turut dijual
selepas telur di dalamnya habis digunakan.
CARA
BUAT TELUR MASIN
PROSES MEMBUAT
Basuh dan bersihkan telur itik dgn menggunakan span . Lap dan
keringkan telur yg telah dibasuh dgn menggunakan tuala pengelap. Kemudian jemur
telur ditengah² panas lebihkurang 4 jam atau lebih.
Panaskan 3 liter air. Bila air telah mendidih, matikan
api dan masukkan 2 kg garam kasar dan larutkan. Sejukkan air garam hingga
benar2 sejuk.
Masukkan telur ke dlm balang. Tapis air garam dan tuangkan air garam
Ke dalam balang yg telah diis telur itik tadi. Potong bbrp helai daun pandan
dan masukkan ke dlm balang utk menghilangkan hanyir telur itik..
Ikatkan air paip didlm plastik dan sumbatkan ke dlm
balang tersebut spy telur terendam sepenuhnya didlm air garam.
Biarkan selama 14-21 hari barulah telur asin boleh
dikeluarkan dan dibersihkan mengikut kemasinan yg dikehendaki masing². Simpan
dlm petisejuk. Bila nak makan, telur asin hendaklah direbus.
Telur Masin ini telah direndam didlm air garam selama
14 hari
Telur Masin yg telah direbus setelah 14 hari direndam
didlm air garam.
No comments:
Post a Comment