Kuih jemput-jemput atau juga
dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang
digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi. Jemput-jemput atau
cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali
sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika
diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan
menggunakan ukuran sudu.
RESEPI
CUCUR UDANG DAN KUAH KACANG
BAHAN-BAHAN:
Bahan untuk cucur
500 gram tepung gandum
1 ikat daun kucai
1 sudu kecil kunyit
1 ulas bawang besar
1 sudu besar air
kapur
BAHAN UNTUK KUAH
2 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 mangkuk kacang
tanah yang sudah di goreng.
1 senduk cili kisar
1 sudu kecil paste
udang kering
3 sudu besar gula
melaka
2 sudu kecil tepung
jagung yang dicairkan
garam dan gula
secukup rasa
CARA PENYEDIAAN:
Cara-cara untuk cucur:
Bancuh tepung dengan
air hingga sebati.
Gaulkan bancuhan tepung bersama
daun kucai (yg dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yg dihiris nipis,
air kapur, udang, garam dan gula secukup rasa.
Panaskan minyak sehingga
sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke
dalam kuali.
Goreng dengan api sederhana kuat
sehingga keperangan. Angkat, potong dan hidang bersama kuah kacang.
CARA-CARA UNTUK KUAH:
Cincang bahan
bertanda *.
Panaskan 3 sudu besar minyak
Tumiskan bahan cincang hingga
wangi.
Masukkan cili kisar dan udang
kering, kacau hingga pecah minyak.
Masukkan satu cawan air dan
kacang yang di kisar halus. Masak hingga mendidih
Masukkan gula, garam dan tepung
jagung. Masak sehingga mendidih mencapai kepekatan sederhana.
No comments:
Post a Comment