Tuesday, September 18, 2018

RESEPI ASAM LAKSA CINA

Laksa (叻沙) merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Perkataan laksa mungkin berasal dari bahasa Sanskrit laksha yang bererti banyak, merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah yang digunakan

RESEPI ASAM LAKSA CINA

BAHAN UTAMA:
3kilo Ikan kembong
1tin kecil sardine

BAHAN KISAR
4 inci belacan melaka warna merah
4 labu bawang besar
1 jari telunjuk kunyit hidup
20+ biji cili padi
1 ibu jari lengkuas

LAIN LAIN
4tangkai daun kesum
20 kpg asam keping
4 bunga kantan - belah
6 serai - titik
1 senduk cili giling
Segengam asam jawa
½ - 1 biji nenas masak - blend & masuk dalam kuah

HIRISAN/HIASAN
Timun, daun pudina, bawang besar, cili merah/padi, salad, kantan dan daun pudina

2 kg ikan dicuci bersih dan di rebus, angkat dan disiakkan isinya. Tapis air rebusan diguna utk buat kuah. Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan sardin yg dilenyet (admin cuci dulu). Masak dengan api perlahan. Masukkan gula dan garam.

Nota:
Gula mestilah banyak sehingga terasa seperti manis manis buah.
Guna laksa beras, lagi sedap, bihun pun blh. Ok.

No comments:

Post a Comment