Laksa (叻沙) merupakan sejenis makanan
berkuah seperti mi yang popular di Indonesia, Malaysia, dan Singapura. Ia
dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan).
Perkataan laksa mungkin berasal dari bahasa Sanskrit laksha yang bererti
banyak, merujuk kepada banyaknya kandungan dan rempah yang digunakan
RESEPI ASAM LAKSA CINA
BAHAN UTAMA:
3kilo Ikan kembong
1tin kecil sardine
BAHAN KISAR
4 inci belacan melaka
warna merah
4 labu bawang besar
1 jari telunjuk
kunyit hidup
20+ biji cili padi
1 ibu jari lengkuas
LAIN LAIN
4tangkai daun kesum
20 kpg asam keping
4 bunga kantan -
belah
6 serai - titik
1 senduk cili giling
Segengam asam jawa
½ - 1 biji nenas
masak - blend & masuk dalam kuah
HIRISAN/HIASAN
Timun, daun pudina,
bawang besar, cili merah/padi, salad, kantan dan daun pudina
2 kg ikan dicuci
bersih dan di rebus, angkat dan disiakkan isinya. Tapis air rebusan diguna utk
buat kuah. Masukkan kesemua bahan kisar dan bahan bahan lain termasuk ikan
sardin yg dilenyet (admin cuci dulu). Masak dengan api perlahan. Masukkan gula
dan garam.
Nota:
Gula mestilah banyak
sehingga terasa seperti manis manis buah.
Guna laksa beras,
lagi sedap, bihun pun blh. Ok.
No comments:
Post a Comment