Monday, September 17, 2018

RESEPI PAIS TELUR IKAN

Pepes atau Pais merupakan suatu cara khas dari Jawa Barat  untuk mengolah bahan makanan (biasanya untuk ikan) dengan bantuan daun pisang untuk membungkus ikan beserta bumbunya. Cara membuatnya adalah bumbu dan rempah dihaluskan dan ditambah daun kemangi, tomat, dan cabai dibalur/dibalut bersama ikan mas yang sudah dibersihkan. Semua lalu dibungkus dengan daun pisang dan disemat dengan 2 buah bambu kecil di setiap ujungnya. Bungkusan ini lalu dibakar (dipepes) di atas api atau bara api dari arang sampai mengering. 

RESEPI PAIS TELUR IKAN
BAHAN-BAHAN:

200gm telur ikan | bersihkan dan tos
100gm kelapa parut muda |dikisar sehingga halus
3 helai daun limau purut |dihiris
½ helai daun kunyit |dihiris
2 batang serai | dihiris halus
Daun pisang untuk membungkus
Sedikit asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 biji telur
Sedikit kunyit
2cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:
Campurkan bahan kisar dengan semua bahan lain kecuali telur ikan.

Susun telur ikan di atas daun pisang

Curahkan bancuhan campuran bahan kisar dan hiris di atas telur ikan.

Bungkus, kemudian kukus lebih kurang 15 minit.


No comments:

Post a Comment