Pepes atau Pais merupakan suatu cara khas dari Jawa Barat untuk mengolah bahan makanan (biasanya untuk ikan)
dengan bantuan daun pisang untuk membungkus ikan beserta bumbunya. Cara
membuatnya adalah bumbu dan rempah dihaluskan dan ditambah daun kemangi, tomat,
dan cabai dibalur/dibalut bersama ikan mas yang sudah dibersihkan. Semua lalu
dibungkus dengan daun pisang dan disemat dengan 2 buah bambu kecil di setiap
ujungnya. Bungkusan ini lalu dibakar (dipepes) di atas api atau bara api dari
arang sampai mengering.
RESEPI
PAIS TELUR IKAN
BAHAN-BAHAN:
200gm telur ikan |
bersihkan dan tos
100gm kelapa parut
muda |dikisar sehingga halus
3 helai daun limau
purut |dihiris
½ helai daun kunyit
|dihiris
2 batang serai |
dihiris halus
Daun pisang untuk
membungkus
Sedikit asam jawa
Garam dan gula
secukup rasa
BAHAN KISAR:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 biji telur
Sedikit kunyit
2cm kunyit hidup
CARA MEMASAK:
Campurkan
bahan kisar dengan semua bahan lain kecuali telur ikan.
Susun
telur ikan di atas daun pisang
Curahkan
bancuhan campuran bahan kisar dan hiris di atas telur ikan.
Bungkus,
kemudian kukus lebih kurang 15 minit.
No comments:
Post a Comment