Tuesday, September 18, 2018

RESEPI PAU KENTANG AYAM

Pau juga dipanggil sebagai baozi, bao, bau, humbow, nunu, bausak, atau pow merupakan sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung dan yis, diuli dan dibentukkan bulat yang mempunyai inti di dalam, sama ada manisan atau berdaging atau sayur-sayuran. Teknik popular untuk memasak pau ialah dengan menggunakan cara mengukus. Selain menggunakan teknik mengukus, teknik memasak secara goreng dan bakar juga boleh dilaksanakan. Bagi mengenalpasti jenis-jenis pau yang dimasak, biasanya setitik pewarna diletakkan di atas pau bagi menandakan jenis inti yang terdapat di dalam pau tersebut. Di Malaysia, pau biasanya dihidangkan panas-panas, yang dibuat secara segar ataupun yang sejuk beku.

RESEPI PAU KENTANG AYAM
BAHAN-BAHAN:

Bahan Inti:
1 cawan ayam kisar
4 biji kentang - di potong dadu kecil
2 labu bawang besar (sedang) - di dadu halus
5 ulas bawang putih - di cincang
1 inci halia - dicincang
3 sudu makan serbuk kari daging - bancuhkan dengan sedikit air jadikan pes
1/2 cawan air
sedikit garam dan gula sebagai perisa
sedikit minyak untuk menumis

Bahan untuk Pau:
6 cawan tepung gandum
1 peket yis kering mauripan
1/4 cawan gula - di larut dengan 1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan air suam
1 sudu makan baking powder
2 sudu makan butter / shortening (lemak sayuran) - (saya guna butter - shortening x ada)
sedikit garam

PROSES PENYEDIAAN
Mula-mula sediakan inti pau, panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar dadu, bawang putih cincang dan halia cincang sehingga layu dan berbau harum. Masukkan Rempah kari yang dijadikan pes tadi, masukkan pula ayam kisar dan diikuti air.

Masukkan kentang dan balik2an, masukkan garam dan gula sebagai perisa, kalau nak masukkan serbuk perasa pun boleh tapi saya tak guna. Masakkan sehingga kentang empuk, tambahkan sedikit air jika kentang agak lambat lembut. Bila inti dah masak sejukkan dahulu sebelum digunakan.

Sediakan pula adunan pau. Mula-mula masukkan 1 peket yis kering mauripan kedalam mangkuk bersama 1/4 cawan air gula yang di larutkan tadi, biarkan yis hidup/membiak dalam 10 - 15 minit

Dalam mangkuk adunan masukkan tepung gandum yang diayak bersama 1 sudu makan baking powder,
masukkan juga butter, dan sedikit garam gaulkan dengan hujung jari menjadi seperti bread crumb, masukkan pula bancuhan yis dan mula menguli dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit,

Uli sehingga adunan pau menjadi licin dan tidak melekit di mangkuk adunan dan seperti kita menguli roti canai. Biarkan adunan lebih kurang 1/2 jam atau naik sekali ganda. Bila adunan pau dah naik tumbuk2kan sedikit untuk keluarkan udara.

Bentukkan adunan pau ambil anggaran sebesar bola ping pong, leperkan sedikit di tapak tangan dan masukkan inti secukupnya lebih kurang 2 sudu makan. Tutup adunan dan jadikan bentuk bulat dengan bahagian yang dicantum di sebelah bawah. Letakkan pau yang telah di bentuk tadi di atas kepingan kertas 1.5 x 1.5 inci letak di atas dulang dengan menjarakkan sedikit dan biarkan adunan pau naik sekali ganda.

Panaskan kukusan dan masukkan pau untuk dikukus selama 20 minit. Pau panas dan lembut siap untuk dihidang...selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment