Wednesday, August 02, 2017

AYAM KICAP MADU


BAHAN BAHAN
1 ekor ayam (potong 12)
1 bawang besar (hiris)
3 helai daun bawang
2 biji buah tomato (belah 4)
10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar manis
1 sudu besar gula/gula merah
1 biji cili merah - hiris
Garam, kunyit, gula/perasa
Minyak

CARA MEMBUATNYA
Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan

Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya

Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi.Sesuaikan rasa (tambah garam, gula jika perlu)

Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya.

Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau sebati

Dah siap tutup api..taburkan daun bawang

No comments:

Post a Comment