BAHAN BAHAN
1 ekor ayam (potong 12)
1 bawang besar (hiris)
3 helai daun bawang
2 biji buah tomato (belah 4)
10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar manis
1 sudu besar gula/gula merah
1 biji cili merah - hiris
Garam, kunyit, gula/perasa
Minyak
CARA MEMBUATNYA
Lumurkan potongan ayam dengan
serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga
garing. Angkat & toskan
Dengan sedikit lebihan minyak
tadi, tumiskan bawang besar sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2
kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan
sehingga agak garing & naik aromanya
Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi.Sesuaikan rasa (tambah
garam, gula jika perlu)
Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan
biar sebati dengan kuahnya.
Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau sebati
Dah siap tutup api..taburkan daun bawang
No comments:
Post a Comment