Sunday, April 01, 2018

RESEPI SAMBAL TAHAI / IKAN BILIS

Bangsa Kedayan merupakan salah satu bangsa yang menetap di Kepulauan Borneo. Dipercayai berasal dari Brunei dan berhijrah ke Sabah, Sarawak dan Labuan. Di Miri Sarawak, kebanyakan bangsa Kedayan menetap di daerah Bekenu. Selain itu, bangsa Kedayan juga boleh ditemui di daerah Limbang dan Lawas, Sarawak; Sipitang dan Kuala Penyu, Sabah; dan Labuan. Bahasa yang digunakan ialah Bahasa Kedayan ("bahasa de facto" Brunei).

Sebahagian kaum Kedayan di Labuan bukannya orang pantai, dan cenderung menetap di kawasan pedalaman. Manakala sebahagian yang lain lagi menetap berhampiran pantai. Rumah-rumah di kampung dibina agak dekat antara satu sama lain, mengikut pola kelompok, dengan taman-taman bercabang. Kaum Kedayan-Brunei menjadi penduduk majoriti dan memegang kuasa politik di pulau bebas cukai itu.

Dari sudut makanan pula,tradisi berzaman masyarakat Kedayan ialah masakan Daging Rebus Kedayan, Ayam masak Kedayan, Pais ikan, Salai Berubut, Sambal Tahai, Tarap muda masak lemak, Nasi Kebuli, dan banyak lagi. Masakan-masakan ini merupakan masakan asli dan agak berbeza daripada masakan masyarakat Melayu yang lain walaupun ianya menggunakan bahan dan resepi yang hampir serupa. Selain itu terdapat juga masakan dari tumbuhan hutan yang dimasak seperti humbut hanibung (umbut nibung) atau humbut piasau(kelapa) yang disapak (digaul) dengan ikan masin begitu menyelerakan semasa makan tangah hari.Begitu juga halnya dengan kuih-kuih tradisional orang Kedayan lebih popular dengan bingka dadak kubal chacha, gatas, wajik, kuripit ubi kayu, kelupis, pinyaram, kuih cincin, bahaulu, sasagun, dan jelurut.

RESEPI SAMBAL TAHAI / IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN
3oo gm tahai / Ikan Bilis
4 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih ) hiris nipis
2 biji bawang besar - ditumbuk
1 sudu besar cli kisar
2 sudu makan air asam jawa
110 ml minyak masak
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Tahai dibuang kulit, perut dan tulang. Kemudian ditumbuk hingga halus dan dicampur dengan bahan tumbuk, cili kisar, air asam dan garam. Gaul hingga rata.

Panaskan minyak, tumis bahan hiris hingga naik bau. Masukkan tahai yang bercampur dengan bahan yang ditumbuk tadi dan kacau hingga rata. Setelah itu angakat, sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment