Thursday, October 12, 2017

RESEPI KERABU PUCUK PAKU

Pokok Paku atau nama saintifiknya Athyrium esculentum merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di ASEAN. Terdapat bahagian pokok Paku yang boleh diambil untuk dijadikan makanan. Pucuk Paku sering diambil dan dicelur dan dijadikan ulam yang sungguh menyelerakan apabila dimakan dengan sambal belacan. Pokok paku membiak melalui daunnya.


RESEPI KERABU PUCUK PAKU
BAHAN-BAHAN KERABU PUCUK PAKU
2 Ikat Pucuk Paku
1-2 Ekor selayang  Rebus
1 Biji Bawang Besar
5 Biji Cili Padi
3-4 Sudu Kelapa Goreng
1 Biji Asam Limau Nipis
1/2 Cawan Santan Pekat
Kersisik kelapa

BAHAN YANG DITUMBUK/ DIKISAR
10 Biji Lada Hitam
3 Biji Bawang Merah

1 ekor ikan selayang atau kembung yang di rebus


CARA MEMASAK KERABU PUCUK PAKU
Celur pucuk paku - Potong pendek-pendek. Bersih dan toskan. kemudian celurdalam air mendidih dan angkat jangan rendan lama sangat.

Tumbuk Bahan Ini - 10 biji lada hitam, 3 biji bawang merah, 1 ekor ikan selayang atau kembung yang di rebus sekaligus. kemudian tumbuk pulak sedikit kerisik  goreng. letak atas pucuk paku.
  
Hiris bawang besar dan cili padi. masukkan santan pekat. masukkan garam, gula.

Gaulkan semua bahan dalam  satu  bekas biar rata kesemuanya sekali.

perahkan 1 biji asam limau nipis.

Siap untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment