Pokok Paku atau nama saintifiknya Athyrium esculentum merupakan tumbuhan
yang banyak terdapat di ASEAN. Terdapat bahagian pokok Paku yang boleh diambil
untuk dijadikan makanan. Pucuk Paku sering diambil dan dicelur dan dijadikan
ulam yang sungguh menyelerakan apabila dimakan dengan sambal belacan. Pokok
paku membiak melalui daunnya.
RESEPI KERABU PUCUK PAKU
BAHAN-BAHAN KERABU PUCUK PAKU
2 Ikat Pucuk Paku
1-2 Ekor selayang Rebus
1 Biji Bawang Besar
5 Biji Cili Padi
3-4 Sudu Kelapa Goreng
1 Biji Asam Limau Nipis
1/2 Cawan Santan Pekat
Kersisik kelapa
BAHAN YANG DITUMBUK/ DIKISAR
10 Biji Lada Hitam
3 Biji Bawang Merah
1 ekor ikan selayang atau kembung yang di rebus
CARA
MEMASAK KERABU PUCUK PAKU
Celur pucuk paku - Potong pendek-pendek. Bersih dan toskan. kemudian
celurdalam air mendidih dan angkat jangan rendan lama sangat.
Tumbuk Bahan Ini - 10 biji lada hitam, 3 biji bawang merah, 1 ekor ikan
selayang atau kembung yang di rebus sekaligus. kemudian tumbuk pulak sedikit
kerisik goreng. letak atas pucuk paku.
Hiris bawang besar dan cili padi. masukkan santan pekat. masukkan
garam, gula.
Gaulkan semua bahan dalam satu bekas biar rata kesemuanya
sekali.
perahkan 1 biji asam limau nipis.
Siap untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment