Masak lemak
ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam
pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara
iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.
Masak lemak
ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan
ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan
dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah
pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam
masakan.
Variasi
masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas, savori ataupun
manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan kuah santan lebih
dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak lemak. Kini, masakan
ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada penggunaan susu
terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab kesihatan ataupun
kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.
5 ekor ketam Bunga ( Potong 2)
Santan Kelapa
Asam Keping
Garam
Serbuk Perasa
3 bji buah tomato dipotong 2 atau
4
Daung Kunyit
BAHAN DIKISAR
4 ulas bawang merah
3 Biji Bawang Putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
Cilia padi
Lada Merah Besar
PROSES PENYEDIAAN
masukkan santan dan bahan bahan yang
telah kisar ke dalam periuk bersama asam keping.
masak hingga mendidih dengan api
perlahan dan masukkan ketam.
masukkan juga garam dan perasa.
bila ketam dah masak, masukkan buah
tomato.
No comments:
Post a Comment