Masak lemak
ialah sejenis masakan Melayu yang mempunyai asal-usul tradisi nusantara dalam
pembikinannya. Jenis juadah ini terkenal di negara rumpun Melayu nusantara
iaitu Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura.
Masak lemak
ialah sinonim dengan masakan yang menggunakan santan kelapa dan jenis makanan
ini merangkumi penggunaan daging dan sayuran. Walaupun, masak lemak dikaitkan
dengan masakan gulai yang berkuah cair tetapi terdapat juga jenis yang berkuah
pekat, bergantung kepada kepekatan dan penggunaan santan serta air dalam
masakan.
Variasi
masak lemak juga terdiri daripada jenis yang pedas, tidak pedas, savori ataupun
manisan. Walau bagaimanapun, masakan manisan yang berasaskan kuah santan lebih
dikenali sebagai pengat atau bubur santan berbanding masak lemak. Kini, masakan
ini turut mengubah daripada penggunaan santan kepada penggunaan susu
terutamanya susu cair atau susu sejat atas sebab-sebab kesihatan ataupun
kemudahan untuk mendapatkan barang-barang masakan.
MASAK LEMAK KETAM CILI API NENAS
BAHAN BAHAN
Ketam Bunga (Ketam Suri) - 3
ekor
2 ulas Bawang Merah
3 Ulas Bwang Putih
3 biji Cili Merah Besar
10 biji Cili Padi. Nak pedas tambah
sendiri
1 inci kunyit
Daun Kunyit - Di hiris
Nenas saiz sederhana dipotong kut
kesesuaian
Santan
1 – 2 batang Serai
Asam Keping
Garam
PROSES PENYEDIAAN
Kupas bawang merah, bawang putih dan
kunyit serta cili merah.
Bersihkan dan potong kasar kesemua
bahan tadi.
Kisar halus kesemua bahan bersama
sedikit air dan ketepikan.
Ketukkan Serai.
Kupas nenas dan
potongkan kepada saiz yang anda inginkan.
Masukkan ketam yang telah dibersihkan
kedalam periuk.
Masukkan kesemua bahan kisar dan serai
yang diketuk serta nenas.
Masak diatas api sehingga separuh
masak.
Kemudian masukkan santan dan garam.
Masak di atas api yang perlahan sehingga
semua bahan masak dan sebati.
Siap untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment