Wednesday, October 11, 2017

RESEPI TELUR DADAR TIRAM


Telur dadar tiram adalah hidangan Cina yang terkenal di Taiwan, Fujian, dan banyak tempat di Asia atas rasa savourinya. Kepelbagaian hidangan tersebut menonjol di beberapa kawasan di selatan China walaupun rasa dan rupa sebenar mungkin banyak berbeza dengan versi asal dari Taiwan. Telur dadar tiram sering dijual di pasar malam, dan telah sentiasa disenaraikan oleh ramai warga asing sebagai masakan terbaik dari Taiwan. Ia juga popular di tempat-tempat lain dengan pengaruh Chaozhou dan Fujian seperti di Guangdong, Hong Kong, Malaysia, Singapura, Filipina dan Thailand dan Korea Selatan.

Hidangan itu terdiri daripada telur dadar dengan isi yang terdiri terutamanya daripada tiram kecil. Kanji (biasanya kanji kentang) dicampurkan ke dalam adunan telur, menjadikan telur yang terhasil mempunyai ketekalan yang lebih tebal. Lemak babi sering digunakan untuk menggoreng telur dadar. Walau bagaimanapun minyak sayuran turut digunakan untuk kawasan makanan yang terdiri daripada pengunjung Muslim. Bergantung kepada perbezaan versi serantau, sos berperisa boleh dicurahkan kemudiannya di atas telur dadar untuk rasa tambahan.

RESEPI TELUR DADAR TIRAM


BAHAN-BAHAN   
50g Tiram
3 biji Telur
1 sudu kecil Minyak bijan
Secukupnya Minyak goreng
1 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Serbuk lada putih
Secukup rasa Sambal cili
1 sudu kecil Sos ikan
1 batang Daun sup
1 sudu besar Tepung jagung
2 sudu kecil Sos tiram
 1 sudu kecil Bawang putih kisar
  
PROSES PENYEDIAAN
Rebus tiram sesuka rasa (setengah masak/masak). Dadarkan telur dengan serbuk lada putih.

Goreng telur. Masukkan tiram, sos tiram, minyak bijan, sos ikan dan sambal cili.

Masukkan sedikit tepung jagung yang dicampurkan dengan air. 

Masukkan daun sup. Hancurkan telur dan goreng hingga sebati

No comments:

Post a Comment