Telur dadar tiram adalah hidangan Cina yang terkenal di Taiwan, Fujian, dan
banyak tempat di Asia atas rasa savourinya. Kepelbagaian hidangan tersebut
menonjol di beberapa kawasan di selatan China walaupun rasa dan rupa sebenar
mungkin banyak berbeza dengan versi asal dari Taiwan. Telur dadar tiram sering
dijual di pasar malam, dan telah sentiasa disenaraikan oleh ramai warga asing sebagai
masakan terbaik dari Taiwan. Ia juga popular di tempat-tempat lain dengan
pengaruh Chaozhou dan Fujian seperti di Guangdong, Hong Kong, Malaysia,
Singapura, Filipina dan Thailand dan Korea Selatan.
Hidangan itu terdiri daripada telur
dadar dengan isi yang terdiri terutamanya daripada tiram kecil. Kanji (biasanya
kanji kentang) dicampurkan ke dalam adunan telur, menjadikan telur yang
terhasil mempunyai ketekalan yang lebih tebal. Lemak babi sering digunakan
untuk menggoreng telur dadar. Walau bagaimanapun minyak sayuran turut digunakan
untuk kawasan makanan yang terdiri daripada pengunjung Muslim. Bergantung
kepada perbezaan versi serantau, sos berperisa boleh dicurahkan kemudiannya di
atas telur dadar untuk rasa tambahan.
RESEPI TELUR DADAR TIRAM
BAHAN-BAHAN
50g Tiram
3 biji Telur
1 sudu kecil Minyak bijan
Secukupnya Minyak goreng
1 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Serbuk lada putih
Secukup rasa Sambal cili
1 sudu kecil Sos ikan
1 batang Daun sup
1 sudu besar Tepung jagung
2 sudu kecil Sos tiram
1
sudu kecil Bawang putih kisar
PROSES PENYEDIAAN
Rebus tiram sesuka rasa (setengah
masak/masak). Dadarkan telur dengan serbuk lada putih.
Goreng telur. Masukkan tiram, sos
tiram, minyak bijan, sos ikan dan sambal cili.
Masukkan sedikit tepung jagung yang
dicampurkan dengan air.
Masukkan daun sup. Hancurkan telur dan
goreng hingga sebati
No comments:
Post a Comment