Thursday, October 12, 2017

RESEPI SUP KETAM HALIA SERAI


Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI SUP KETAM HALIA SERAI

BAHAN BAHAN
2 ekor ketam Bakau /ketam bunga (disiang dan belah 2)
Air secukupnya
1 batang serai diketuk
2 biji bawang Merah  – potong 4
4 Biji Bawang Putih – Potong Hiris
1 Ulas Bawang Besar – Potong 4
½ Inci Lengkuas
1 inci halia dihiris nipis
Setengah biji bawang Potong 4
Garam
Lada Merah Besar
5-6  biji cili padi diketuk .Letak lebih jika suka pedas
Sedikit daun kunyit dihiris nipis-nipis
Asam Keping

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan ketam dan serai ke dalam periuk beserta air. Panaskan periuk di atas dapur dengan api perlahan.

Masukan bawang putih, Bawang Merah dan Besar  dan lengkuas. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan juga halia, Lengkuas dan asam keping.

Biarkan seketika. Masukkan garam secukup rasa.

Biarkan sehingga mula menggelegak/hampir masak, barulah masukkan cili padi dan daun kunyit.

Apabila daun  kunyit sedikit layu dan nampak sup sudah masak, boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.

Masukan lada Cili Merah yang dihiris sebagai Hiasan Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment