Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder
Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek:
brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya
tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang
eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai
di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan
terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam
pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang
mencecah hingga 4 m
RESEPI SUP KETAM HALIA
SERAI
BAHAN BAHAN
2 ekor ketam Bakau /ketam bunga (disiang dan belah 2)
Air secukupnya
1 batang serai diketuk
2 biji bawang Merah – potong 4
4 Biji Bawang Putih – Potong Hiris
1 Ulas Bawang Besar – Potong 4
½ Inci Lengkuas
1 inci halia dihiris nipis
Setengah biji bawang Potong 4
Garam
Lada Merah Besar
5-6 biji cili padi diketuk .Letak lebih jika
suka pedas
Sedikit daun kunyit dihiris nipis-nipis
Asam Keping
PROSES PENYEDIAAN
Masukkan ketam dan serai ke dalam periuk beserta air.
Panaskan periuk di atas dapur dengan api perlahan.
Masukan bawang putih, Bawang Merah dan Besar dan
lengkuas. Masukkan ke dalam periuk. Masukkan juga halia, Lengkuas dan asam
keping.
Biarkan seketika. Masukkan garam secukup
rasa.
Biarkan sehingga mula menggelegak/hampir masak,
barulah masukkan cili padi dan daun kunyit.
Apabila daun kunyit sedikit layu dan nampak sup
sudah masak, boleh lah tutupkan api dan sedia untuk dihidangkan.
Masukan lada Cili Merah yang dihiris sebagai Hiasan Sedia untuk
dihidangkan.
No comments:
Post a Comment