Thursday, October 12, 2017

RESEPI KETAM MASAK MERAH


Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM MASAK MERAH

BAHAN-BAHAN
2 Bunga ekor ketam yang besar. sedikit hirisan cili merah
4 - 5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 - 4 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
 kicap manis
1 keping asam gelugur

BAHAN DIKISAR
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan bahan  kisar hingga wangi. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.

Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.

Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.

Hidangkan setelah masak.

No comments:

Post a Comment