Ketam adalah krustasia decapod dari
infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat
pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah
seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu
cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam
dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan
terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam
pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang
mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
2 Bunga ekor ketam yang besar. sedikit
hirisan cili merah
4 - 5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 - 4 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tiram
kicap manis
1 keping asam gelugur
BAHAN DIKISAR
1 labu bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan bahan kisar hingga
wangi. Masukkan cili kering. Tumis lagi
hingga pecah minyak.
Masukkan sos tiram, sos cili, sos
tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
Setelah mendidih, masukkan ketam dan
bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula.
Hidangkan setelah masak.
No comments:
Post a Comment