Monday, February 12, 2018

CUCUR KETAM

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR KETAM

BAHAN BAHAN
300 gm isi ketam
200 gm udang, dicincang
1 biji telur
1 sudu besar tepung gandum
½ camca teh sos biji sawi 
1 labu bawang besar, dicincang halus
½ camca teh lada sulah
½ camca teh sos tabasco
1 camca teh parsli cincang
Sedikit garam dan serbuk perasa

PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan di dalam mangkuk hingga sebati.

Kepalkan seperti membuat bergedel. Goreng hingga kuning.


Hidangkan panas-panas bersama sos.

No comments:

Post a Comment