Wednesday, February 14, 2018

KARI TULANG


DAGING

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

KARI TULANG


BAHAN-BAHANNYA

- 800 Gram Tulang Lembu
- 1/2 Biji Kelapa Parut
- 3/4 Pack Rempah Kari Daging
- 6 Biji Kentang (Potong Dadu)
- Sedikit Daun Kari
- Rempah Empat Sekawan
- 2 Biji Bawang Kecil (Dihiris)
- 2 Ulas Bawang Putih (Dihiris)
- 2 Sudu Besar Minyak Masak
- Garam Secukup Rasa
resepi kari daging tulang sedap

PROSES PENYEDIAAN
1. Kelapa parut diblend dan ditapis santannya, asingkan santan pekat dan santan cair.
2. Tulang dan isi daging lembu dimasak dalam pressure cooker selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dan tumis bawang, daun kari serta rempah empat sekawan hingga naik bau.
4. Masukkan sedikit santan cair dan rempah kari daging, masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan lagi santan cair serta kentang dan tulang yang telah dimasak tadi.
6. Masak hingga mendidih kemudian masukkan santan pekat, kacau rata.
7. Masukkan garam secukup rasa dan sentiasa kacau hingga mendidih.


No comments:

Post a Comment