DAGING
Daging, dalam definisi
terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging
ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh
memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang
dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan
penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan
ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi
mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu
haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging
atau karnivor.
KURMA DAGING
BAHAN-BAHANNYA
1/2 kilo daging
2 sudu besar Rempah Kurma
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 kuntum Bunga lawang
2 kuntum Bunga Cengkih
1 batang Kulit kayu manis
3-4 biji Buah pelaga
1 inci Halia
5 ulas Bawang Merah
5 ulas bawang Putih
3-4 biji Cili Merah dan hijau
2 biji Ubi Kentang
1 keping asam gelugur
garam
1 senduk kecil minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Potong daging dengan ukuran 1
inci.
Bawang merah , bawang putih , ubi kentang dan cili merah dan
hijau dibelah dua.
Panas minyak dalam periuk dan
tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga.
Masuk kan semua bahan-bahan yang
sudah di belah dua.
Kemudian masuk kan rempah kurma
kacau sedikit dan masuk kan air .
Masuk kan juga daging dan asam keping.
masak hingga mendidih dan
kemudian masuk kan santan.
Masak hingga daging dan ubi
lembut.(api sederhana)
selepas ubi dan daging lembut
masuk kan garam dan siap untuk dihidangkan..
No comments:
Post a Comment