DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
KARI DAGING KERING
BAHAN BAHAN
Daging kambing 1 kg
(ada tulang sikit-sikit pun ok)
Sebungkus rempah
kari kambing
Kayu manis -
sebatang
Bunga lawang - 3
Cengkih - 5
Buah pelaga - 5
Bawang merah - 5
biji - hiris
Bawang puteh - 3
ulas - hiris
Halia - 2 inci
Daun kari - 1@2
tangkai
Kentang - 1@2 biji
Santan kelapa -
sebiji@ secukup rasa anda
Garam
Minyak
Air
Daun limau purut -
4 helai
PROSES PENYEDIAAN
Basuh bersih daging
kambing dan tuskan kering
Bancuh rempah kari
kambing tadi sampai pekat @ jadi pes (jangan cair pulak)
Panaskan minyak -
tumis 4 sekawan sampai naik bau. Masukkan bawang merah, bawang puteh, halia dan
daun kari tumis sampai naik bau
Masukkan rempah
kari yang dibancuh tadi dan tumis dengan api yang perlahan@sederhana sampai
pecah minyak - kacau selalu.
Masukkan daging
kambing tadi dan gaul rata + tumis bersama rempah tadi seketika...agak-agak
dalam 3-4 minit tu baru masukkan air - Masak sampai empuk
Kalau airnya
mengering tambahkan air lagi...sampai masak la daging tu. Dah empuk masukkan
kentang..
Kemudian masukkan
santan Garam jangan lupa secukup
rasa.
No comments:
Post a Comment