Monday, February 12, 2018

KARI DAGING KERING


DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

KARI DAGING KERING


BAHAN BAHAN
Daging kambing 1 kg (ada tulang sikit-sikit pun ok)
Sebungkus rempah kari kambing
Kayu manis - sebatang
Bunga lawang - 3
Cengkih - 5
Buah pelaga - 5
Bawang merah - 5 biji - hiris
Bawang puteh - 3 ulas - hiris
Halia - 2 inci
Daun kari - 1@2 tangkai
Kentang - 1@2 biji
Santan kelapa - sebiji@ secukup rasa anda
Garam
Minyak
Air
Daun limau purut - 4 helai


PROSES PENYEDIAAN

Basuh bersih daging kambing dan tuskan kering

Bancuh rempah kari kambing tadi sampai pekat @ jadi pes (jangan cair pulak)

Panaskan minyak - tumis 4 sekawan sampai naik bau. Masukkan bawang merah, bawang puteh, halia dan daun kari tumis sampai naik bau

Masukkan rempah kari yang dibancuh tadi dan tumis dengan api yang perlahan@sederhana sampai pecah minyak - kacau selalu.

Masukkan daging kambing tadi dan gaul rata + tumis bersama rempah tadi seketika...agak-agak dalam 3-4 minit tu baru masukkan air - Masak sampai empuk

Kalau airnya mengering tambahkan air lagi...sampai masak la daging tu. Dah empuk masukkan kentang..

Kemudian masukkan santan  Garam jangan lupa secukup rasa.

No comments:

Post a Comment