DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
KARI DAGING
CINCANG
BAHAN BAHAN
400gm daging
1 peket serbuk kari
babas peket kecik
bawang putih seulas
bawang merah 2 biji
halia seinci
daun kari
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
2 sudu cili blend
2 biji kentang
air asam jawa
santan kelapa
kerisik
garam dan perasa
air secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
tumis kulit kayu
manis, buah pelaga dan bunga lawang
masukkan bawang
merah, bawang putih, dan halia yang dihiris
masuk daun kari, tumis
sampai garing
masukkan cili blend
(tah bubuh pun tak apa) tumis sampai masak
masukkan serbuk
kari yang dijadikan pes tumis sampai terbit minyak
masukkan air asam
jawa dan kacau sekejap. masukkan daging cincang dan gaul sebati dengan bahan
tumisan tutup periuk atau kuali dan biar daging mengeluarkan airnya (mati air)tambah
air kalau daging belum cukup empuk
masukkan kentang. bila
kentang sudah empuk masukkan santan dan kerisik perasakan dengan garam dan
serbuk perasa
tutup api bila
sudah masak
No comments:
Post a Comment