IKAN
Ikan ialah makanan
untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang
penting pada sepanjang sejarah tercatat.
Perkataan
"ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan
yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan
makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol
membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa
Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu
perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai
serta juga untuk ikan di dalam menu.
IKAN PARI BAKAR
BAHAN BAHAN
Bahan A:
500gm ikan pari
Bahan B:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seulas halia
seulas kunyit hidup
Bahan C:(air asam)
5 tangkai cili padi
(dikisar)
5 ulas bawang kecil
(dikisar)
10 gm asam jawa
½ sudu teh gula
½ sudu teh garam
PROSES PENYEDIAAN
1. Perap ikan pari
bersama Bahan B. kemudian bakar ikan sehingga masak.
cara membuat(air asam):
gaul semua bahan .
No comments:
Post a Comment