Sunday, February 11, 2018

IKAN PARI BAKAR

IKAN
Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.

Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.

IKAN PARI BAKAR

BAHAN BAHAN
Bahan A:
500gm ikan pari

Bahan B:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
seulas halia
seulas kunyit hidup
Bahan C:(air asam)
5 tangkai cili padi (dikisar)
5 ulas bawang kecil (dikisar)
10 gm asam jawa
½ sudu teh gula
½ sudu teh garam

PROSES PENYEDIAAN
1. Perap ikan pari bersama Bahan B. kemudian bakar ikan sehingga masak.
cara membuat(air asam):

gaul semua bahan .

No comments:

Post a Comment