Wednesday, February 14, 2018

KERABU DAGING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

KERABU DAGING


BAHAN-BAHANNYA
Daging yang telah dibakar/panggang - hiris nipis
1 labu bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - hancurkan sedikit
Daun ketumbar - dihiris halus
Daun Pudina - dihiris halus
3 biji cili padi - dihiris halus
Sedikit kicap sotong
Sedikit gula
1 biji limau nipis
1 biji tomato - dibelah saiz yang sesuai

PROSES PENYEDIAAN
1. Masukkan semua bahan yang telah dihiris ke dalam mangkuk. Gaul sekata, perasakan dan sesuaikan rasa dengan gula, kicap sotong dan perahan limau nipis.
2. Biarkan seketika biar semua bahan mesra sebelum dinikm

No comments:

Post a Comment