DAGING
Daging, dalam
definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan.
Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi
juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak,
sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri
pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu,
kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan
manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri
daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil
haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan
daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia
di kebanyakan negara.
RESEPI KARI DAGING KERING
BAHAN BAHAN
1/2 kilo daging -
potong nipis
10 tangkai lada
kering - blend
3 biji bawang merah
- hiris nipis
3 ulas bawang putih
- hiris nipis
sedikit halia -
hiris nipis
4 sudu besar serbuk
kari - bancuh dengan air
rempah penumis -
yang rm0.50
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang merah,
bawang putih, halia dan rempah penumis sehingga garing
Masukkan lada blend
Kacau dan biarkan
seketika. Masukkan bancuhan serbuk kari tadi Kacau dan biarkan seketika
sehingga keluar minyak
Masukkan daging dan
kacau, Masukkan sedikit air Kacau seketika
Masukkan garam,
serbuk perasa dan sedikit gula Rasakan kemasinannya
Angkat bila kuah
mula mengering
No comments:
Post a Comment