BAHAN BAHAN
250 paru
air mendidih
bergaram yang cukup untuk meliputi paru garam & lada sulah secukup rasa
¾ cawan minyak
masak
2 labu besar bawang
besar (dihiris bulat-bulat)
2-4 batang lada
hijau (dibuang bijinya & dihiris menyerong)
1 camca kicap pekat
1 camca kicap cair
2 biji tomato
separuh masak (diparut)
BAHAN SOS
15-20 batang lada
kering (direndam &ditoskan)
½ cawan air
mendidih
3 camca cuka
1 camca kicap pekat
1 camca kicap cair
3 Batang lada hijau
(dihiris tipis)
garam & lada
sulah secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Rebus paru dalam
air bergaram hingga lembut. Ambil 1/2 cawan air rebusan & tapiskan.
Keluarkan paru sejukkan.Hiris tipis -tipis & besar serta bubuh bahan perasa
secukup rasa. Pijarkan minyak hingga berasap. Goreng hirisan-hirisan yang telah
diperap itu hingga kuning & garing.
Toskan minyaknya
betul-betul & ketepikan. Kurangkan minyak kepada 1 camca.Goreng bawang yang
telah dihiris bulat-bulat hingga layu.
Masukkan
bahan-bahan yang selebihnya & air rebusan yang telah disimpan.Bubuh serbuk
perasa secukup rasa. Biarkan hingga mendidih & masukkan separuh paru yang
telah di goreng.Kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 10
minit.Isikan ke dalam pinggan & biarkan hangat.
UNTUK MENYEDIAKAN SOS
Satukan semua bahan
& ketepikan dengan bertutup selama 2-3 minit. Hidangkan dengan paru goreng
selebihya.Hidangkan panas-panas kedua hidangan itu dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment