Monday, February 05, 2018

RESEPI DAGING SALAI DENGAN BELIMBING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING SALAI DENGAN BELIMBING 

BAHAN BAHAN
1 kg daging salai (dihiris nipis)
1 senduk cili padi yang ditumbuk
1 senduk kunyit hidup yang ditumbuk
1 ulas bawang besar (dihiris halus)  
5 ulas bawang putih
3 biji kelapa (ambil santannya)
Belimbing

PROSES PENYEDIAAN
Rebus daging salai sehingga lembut da tuskan.

Gaulkan daging salai dengan cili padi, kunyit hidup, bawang merah dan bawang putih.

Kemudian, masukkan santan dan masak hingga mendidih.


Apabila sudah mendidih, masukkan belimbing dan garam. Masak dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment