Udang ialah
sejenis haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order
Dendrobranchiata . Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang
berbeza dengan udang halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang
(oleh itu, namanya dendro = "pokok"; branchia = "insang"),
manakala insang udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata
ialah Pleocyemata yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam,
dan sebagainya.
Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.
Udang boleh didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia, udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk di eksport.
RESEPI
UDANG MASAK MERAH
BAHAN-BAHAN
600 gm udang saiz sederhana
2 sudu besar cili sos
4 sudu besar tomato sos
2 batang serai, diketuk
Sedikit gula
sedikit garam
sedikit air
BAHAN-BAHAN DIKISAR:
50 gm cili kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
½ cm halia
½ cm lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Udang dibersihkan dan digaul dengan garam dan kunyit, kemudian
digoreng. Angkat dan ketepikan dahulu.
Panaskan minyak. Tumis cili kering, bawang merah, bawang putih ,
halia dan lengkuas sampai garing. Kemudian masukkan cili sos, tomato sos dan
air.
No comments:
Post a Comment