UDANG
Udang ialah sejenis
haiwan yang hidup di dalam air dan tergolong dalam sub-order Dendrobranchiata .
Walaupun kelihatan sama sahaja dengan udang halus, udang berbeza dengan udang
halus dari segi struktur insangnya. Insang udang bercabang (oleh itu, namanya
dendro = "pokok"; branchia = "insang"), manakala insang
udang halus berlamela. Takson kembar bagi Dendrobranchiata ialah Pleocyemata
yang terdiri daripada semua udang halus, udang karang, ketam, dan sebagainy
Udang boleh
didapati di dalam air masin dan air tawar. Pada masa kini, udang air masin dan
air tawar diternak secara besar-besaran di kebanyakan negara. Di Malaysia,
udang diternak di Pahang dan Sabah. Ladang ternakan udang di Pahang hanya untuk
di eksport.
UDANG KELAPA
BAHAN BAHAN
500 gm udang basah
½ biji kelapa parut
½ cawan air asam
jawa
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Serbuk perasa
secukupnya
Minyak untuk
menumis
BAHAN DIKISAR:
10 tangkai cili
kering
8 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sm kunyit hidup
2 batang serai
PROSES PENYEDIAAN
Kelapa di goreng tanpa minyak separuh
masak.Ketepikan.
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar
hingga wangi. Masukkan udang, air asam jawa, gula , garam dan serbuk perasa.
Kacau rata. Apabila udang cukup masak, masukkan kelapa goreng. Kacau lagi
hingga separuh kering baru diangkat.
No comments:
Post a Comment