DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah
tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan
otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot,
termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan
daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk
memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak
dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih,
memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI HIRISAN
DAGING BEREMPAH
BAHAN BAHAN
00 gm
daging - dihiris nipis
1 genggam
beras - dicuci bersih dan tumbuk
3 tangkai
cili kering- dikisar
3 biji
bawang merah - dihiris
2 tangkai
daun bawang - dipotong halus
1 sudu teh
jus limau nipis
Gula dan
garam secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
Cuci
daging dan rebus empuk. Setelah itu gaul daging dengan beras tumbuk.
Campurkan
pula cili kering, bawang merah, jus limau nipis, gula dan garam secukup rasa.
Gaul rata dan hidangkan. Tabur daun bawang di atasnya.
No comments:
Post a Comment