Sunday, February 04, 2018

RESEPI IKAN SIAKAP SOS TIRAM

Ikan ialah makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.Perkataan "ikan" dalam bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di dalam menu.


RESEPI IKAN SIAKAP SOS TIRAM

BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan siakap
Tepung Kentucky
Minyak utk digoreng
2 Ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
3 inci halia
3 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
Cabai melaka ikut rasa

PROSES PENYEDIAAN
Ikan disalut tepung dan digoreng garing. Ketepikan, Tumiskan bawang putih dan halia yang di potong hingga wangi.


Masukkan cabai melaka yang dipotong serong bersama segala sos. Kacau hingga pekat dan mendidih. Masukkan ikan yang di goreng tadi bersama bawang besar. Kalau nak cantik sikit tambah tomato.


No comments:

Post a Comment