Ikan ialah
makanan untuk banyak spesies. Ia merupakan salah satu sumber protein manusia
yang penting pada sepanjang sejarah tercatat.Perkataan "ikan" dalam
bahasa Melayu merujuk kepada kedua-dua haiwan dan makanan yang disediakan
daripadanya. Meskipun demikian, terdapat juga perkataan yang berbeza dalam
sesetengah bahasa untuk membezakan antara haiwan ikan dan makanan yang
disediakan daripadanya. Bahasa seperti bahasa Sepanyol membezakannya (pez lawan
pescado) manakala bahasa yang lain seperti bahasa Inggeris dan bahasa Perancis
tidak berbuat demikian, dan hanya mempunyai satu perkataan tunggal untuk
kedua-dua ikan yang hidup di dalam laut dan sungai serta juga untuk ikan di
dalam menu.
RESEPI
IKAN SIAKAP SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN
1
ekor ikan siakap
Tepung
Kentucky
Minyak
utk digoreng
2
Ulas bawang besar
5
ulas bawang putih
3
inci halia
3
sudu sos tiram
3
sudu sos cili
Cabai
melaka ikut rasa
PROSES PENYEDIAAN
Ikan
disalut tepung dan digoreng garing. Ketepikan, Tumiskan bawang putih dan halia
yang di potong hingga wangi.
Masukkan
cabai melaka yang dipotong serong bersama segala sos. Kacau hingga pekat dan
mendidih. Masukkan ikan yang di goreng tadi bersama bawang besar. Kalau nak
cantik sikit tambah tomato.
No comments:
Post a Comment