Tuesday, April 17, 2018

RESEPI DAGING DENDENG

Dendeng dihiris nipis kering daging di masakan Indonesia. Ia dipelihara melalui campuran gula dan rempah dan pengeringan melalui proses menggoreng. Ia adalah sama dengan tersentak-sentak. Dendeng asalnya ditemui oleh orang-orang Minangkabau. Tetapi mereka tidak pasti siapa atau di mana ia mula-mula ditubuhkan. Pada mulanya mereka membuat dendeng daging lembu dan membuat ia kering supaya ia boleh dimakan selama beberapa hari dan mereka akan dibawa apabila mereka pergi mengembara. Ini adalah sebab mengapa di Malaysia (dalam "Nagari Sambilan" / Negeri Sembilan, sebuah negeri di Malaysia yang asalnya wilayah Minangkabau) tidak ada "Dendeng Batokok" kerana (orang Minangkabau percaya) bahawa ia telah ditemui selepas orang-orang Minangkabau mencapai Negeri Sembilan, jadi orang sana tahu apa-apa tentang Dendeng Batokok.

Versi Minangkabau - mungkin hidangan dendeng yang paling popular di Indonesia - digelar Dendeng Balado atau Dendeng Batokok adalah khusus daripada Padang, Sumatra Barat, diperbuat daripada lembu yang nipis dipotong kemudian kering dan digoreng sebelum ditambah dengan cili dan bahan-bahan lain.


RESEPI DAGING DENDENG

BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu potong sederhana besar dan rebus hingga empuk ( masa rebus boleh letakkan secubit garam dan hirisan halia)
500 gm bawang kecil ~ di hiris halus

Daging yang telah di rebus tadi di sejukkan
Bila dah sejuk, hiris nipis
Kemudian di tumbuk-tumbuk manja hingga leper
Bawang pula di hiri nipis-nipis, kemudian diramas-ramas sikit

BAHAN TUMIS
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
2 batang serai ~ di titik
3 helai daun limau purut ~ buang tangkai tengah
25 tangkai cili kering ~ potong dan rendam lembut kemudian kisar halus
15 ulas bawang merah ~ di kisar
3 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc halia ~ dikisar
1/2 cawan kicap manis
1 buku gula Melaka
2 keping asam keping
air rebusan daging secukupnya
garam dan gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam kuali.

Gorengkan bawang yang telah di hiris hingga kekuningan dan garing
Angkat dan toskan minyaknya

Baki lebihan minyak gorengkan pula daging yang telah di tumbuk hingga kemasan

Jangan goreng lama sangat nanti daging keras
Angkat dan ketepikan

Baki minyak lebihkan goreng daging tumiskan pula kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga harum

Masukkan bahan kisar, serai dan daun limau purut dan tumis hingga pecah minyak

Bila dah garing, masukkan kicap manis dan gula Melaka

Kemudian masukkan asam keping. Jika kuah terlalu kering, tambahkan air rebusan daging

Kemudian masukkan daging dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah kering

Akhir sekali masukkan bawang goreng Gaul rata Tutup api dan sedia di hidangkan


No comments:

Post a Comment