Dendeng dihiris nipis kering
daging di masakan Indonesia. Ia dipelihara melalui campuran gula dan rempah dan
pengeringan melalui proses menggoreng. Ia adalah sama dengan tersentak-sentak.
Dendeng asalnya ditemui oleh orang-orang Minangkabau. Tetapi mereka tidak pasti
siapa atau di mana ia mula-mula ditubuhkan. Pada mulanya mereka membuat dendeng
daging lembu dan membuat ia kering supaya ia boleh dimakan selama beberapa hari
dan mereka akan dibawa apabila mereka pergi mengembara. Ini adalah sebab
mengapa di Malaysia (dalam "Nagari Sambilan" / Negeri Sembilan,
sebuah negeri di Malaysia yang asalnya wilayah Minangkabau) tidak ada
"Dendeng Batokok" kerana (orang Minangkabau percaya) bahawa ia telah
ditemui selepas orang-orang Minangkabau mencapai Negeri Sembilan, jadi orang
sana tahu apa-apa tentang Dendeng Batokok.
Versi Minangkabau - mungkin
hidangan dendeng yang paling popular di Indonesia - digelar Dendeng Balado atau
Dendeng Batokok adalah khusus daripada Padang, Sumatra Barat, diperbuat
daripada lembu yang nipis dipotong kemudian kering dan digoreng sebelum ditambah
dengan cili dan bahan-bahan lain.
RESEPI DAGING DENDENG
BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu potong sederhana besar dan rebus hingga empuk (
masa rebus boleh letakkan 》secubit garam dan hirisan halia)
500 gm bawang kecil ~ di hiris halus
Daging yang telah di rebus tadi di sejukkan
Bila dah sejuk, hiris nipis
Kemudian di tumbuk-tumbuk manja hingga leper
Bawang pula di hiri nipis-nipis, kemudian
diramas-ramas sikit
BAHAN TUMIS
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
2 batang serai ~ di titik
3 helai daun limau purut ~ buang tangkai tengah
25 tangkai cili kering ~ potong dan rendam lembut
kemudian kisar halus
15 ulas bawang merah ~ di kisar
3 ulas bawang putih ~ di kisar
1 inc halia ~ dikisar
1/2 cawan kicap manis
1 buku gula Melaka
2 keping asam keping
air rebusan daging secukupnya
garam dan gula secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam kuali.
Gorengkan bawang yang telah di hiris hingga kekuningan
dan garing
Angkat dan toskan minyaknya
Baki lebihan minyak gorengkan pula daging yang telah
di tumbuk hingga kemasan
Jangan goreng lama sangat nanti daging keras
Angkat dan ketepikan
Baki minyak lebihkan goreng daging tumiskan pula kulit
kayu manis, bunga lawang dan cengkih hingga harum
Masukkan bahan kisar, serai dan daun limau purut dan
tumis hingga pecah minyak
Bila dah garing, masukkan kicap manis dan gula Melaka
Kemudian masukkan asam keping. Jika kuah terlalu kering, tambahkan air rebusan daging
Kemudian masukkan daging dan perasakan dengan garam
dan gula secukup rasa. Masak hingga kuah kering
Akhir sekali masukkan bawang goreng Gaul rata Tutup api dan sedia di hidangkan
No comments:
Post a Comment