Sunday, April 15, 2018

RESEPI KARI AYAM + REBUNG

Rebung buluh merujuk kepada pucuk buluh yang muda dan masih lembut, terutamanya dari spesies Bambusa vulgaris dan Phyllostachys edulis. Di Asia, ia biasanya ambil dan dipotong untuk dimasak sebagai lauk, contohnya gulai rebung dan sayur lodeh.
BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ayam dipotong kecil
  • 500g santan
  • 300g  rebung
  • 1 peket rempah kari + cili blend
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3 helai daun pandan diikat
  • 3 tangkai daun kari
  • Blend:  bawang besar , putih dan halia

PROSES PENYEDIAAN
  • Tumis bahan blend hingga naik bau
  • Masukkan rempah kari dan daun pandan
  • Kacau hingga garing dan masukkan air asam
  • Masukkan semua bahan2 lain dan rendidih dgn api perlahan
  • Tambah garam dan perasa
  • Kacau hingga gulai pekat

No comments:

Post a Comment