Rebung buluh merujuk kepada pucuk buluh yang muda
dan masih lembut, terutamanya dari spesies Bambusa vulgaris dan Phyllostachys
edulis. Di Asia, ia biasanya ambil dan dipotong untuk dimasak sebagai lauk,
contohnya gulai rebung dan sayur lodeh.
BAHAN BAHAN- 1 ekor ayam dipotong kecil
- 500g santan
- 300g rebung
- 1 peket rempah kari + cili blend
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 helai daun pandan diikat
- 3 tangkai daun kari
- Blend: bawang besar , putih dan halia
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan blend hingga naik bau
- Masukkan rempah kari dan daun pandan
- Kacau hingga garing dan masukkan air asam
- Masukkan semua bahan2 lain dan rendidih dgn api perlahan
- Tambah garam dan perasa
- Kacau hingga gulai pekat
No comments:
Post a Comment