Pecal atau pecal adalah makanan
yang menggunakan bumbu sambal kacang sebagai bahan utamanya yang dicampur
dengan aneka jenis sayuran. Makanan ini populer terutama di wilayah DI
Yogyakarta, Jawa Tengah, dan Jawa Timur.
Asal kata dan daerah pecel belum diketahui secara
pasti. Dalam bahasa Jawa, pecel dapat diartikan sebagai 'tumbuk' atau
'dihancurkan dengan cara ditumbuk'. Ada kemungkinan makanan ini berasal dari
Ponorogo, Jawa Timur, karena sambal kacang yang digunakan dalam campuran pecel
mirip dengan bumbu sate Ponorogo. Makanan ini juga mirip dengan gado-gado yang
dibedakan oleh campuran bahan dan tekstur bumbunya.
RESEPI
PECAL
BAHAN BAHAN
Pucuk ubi kayu (direbus)
Kangkung (direbus)
Kacang panjang (direbus)
Tauge (direbus sekejap sahaja)
Kubis (iris nipis)
Timun
Mie kuning (kalau tak pakai pun tak apa)
Nasi impit (kalau tak pakai pun tak apa)
Tahu goreng
Kerupuk
BAHAN BUMBU
Segenggam cekur
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi kampung (kalau nak pedas boleh tambah
sesuai selera)
Semua bahan diatas digireng sampai kekuningan.
4 helai Daun limau purut
1/2 kg kacang tanah goreng(diblender kasar)
1 sdb gula melaka
3 sdb gula pasir
1 sdb garam
1 sdk asam jawa
Sedikit ajinamoto
PROSES PENYEDIAAN
Bender semua bahan kecuali kacang tanah beri sedikit
air sampai halus, lepastu campur bersama kacang yang sudah di blender .
Ambi sebanyak yang di inginkan dan campur dengan air panas, air
kena sikit sikit dulu kalau nak campur kalau terlebih air akan cair tak sedap,
selepas campur air boleh tambah garam atau gula jika rasa kurang
No comments:
Post a Comment