Sunday, April 15, 2018

RESEPI PECAL

Pecal atau pecal adalah makanan yang menggunakan bumbu sambal kacang sebagai bahan utamanya yang dicampur dengan aneka jenis sayuran. Makanan ini populer terutama di wilayah DI Yogyakarta, Jawa Tengah, dan Jawa Timur.


Asal kata dan daerah pecel belum diketahui secara pasti. Dalam bahasa Jawa, pecel dapat diartikan sebagai 'tumbuk' atau 'dihancurkan dengan cara ditumbuk'. Ada kemungkinan makanan ini berasal dari Ponorogo, Jawa Timur, karena sambal kacang yang digunakan dalam campuran pecel mirip dengan bumbu sate Ponorogo. Makanan ini juga mirip dengan gado-gado yang dibedakan oleh campuran bahan dan tekstur bumbunya.

RESEPI PECAL

BAHAN BAHAN
Pucuk ubi kayu (direbus)
Kangkung (direbus)
Kacang panjang (direbus)
Tauge (direbus sekejap sahaja)
Kubis (iris nipis)
Timun
Mie kuning (kalau tak pakai pun tak apa)
Nasi impit (kalau tak pakai pun tak apa)
Tahu goreng
Kerupuk

BAHAN BUMBU
Segenggam cekur
5 ulas bawang putih
5 biji cili padi kampung (kalau nak pedas boleh tambah sesuai selera)
Semua bahan diatas digireng sampai kekuningan.
4 helai Daun limau purut
1/2 kg kacang tanah goreng(diblender kasar)
1 sdb gula melaka
3 sdb gula pasir
1 sdb garam
1 sdk asam jawa
Sedikit ajinamoto

PROSES PENYEDIAAN
Bender semua bahan kecuali kacang tanah beri sedikit air sampai halus, lepastu campur bersama kacang yang sudah di blender .

Ambi sebanyak yang di inginkan dan campur dengan air panas, air kena sikit sikit dulu kalau nak campur kalau terlebih air akan cair tak sedap, selepas campur air boleh tambah garam atau gula jika rasa kurang


No comments:

Post a Comment