Sup adalah makanan cecair, secara
amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat
dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus,
air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan
pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk
air rebusan atau kaldu.
BAHAN BAHAN
- Tulang Gear-Box / atau tulang bahagian lain lembu
- halia 2 inci - diketuk
- bawang puteh 3 ulas - diketuk
- 2 bungkus sup bunjut
- rempah 4 sekawan: buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
- bawang goreng
- sehiris perahan limau nipis
- daun sup
PROSES PENYEDIAAN
- Rebus tulang sampai empuk (tips nak cepat empuk masukan biji kurma, insyaallah empuk dlm 2 jam atau ikut petua kami terdahulu)
- Masukkan sup bunjut, rempah sup, halia dan bawang puteh. Teruskan memasak menggunakan api yang kecil.Sementara itu buat bawang goreng, angkat.
Keluarkan minyak biar tinggal sedikit sahaja, kemudian
goreng rempah 4 sekawan. Tutup api.
Masukkan rempah 4 sekawan yang digoreng bersekali
dengan minyak yang melekat di kuali itu ke dalam periuk rebusan tulang di dapur
satu lagi.
Perasakan dengan garam, masukkan sedikit bawang
goreng, tutup periuk dan tutup api dapur.
No comments:
Post a Comment