Mi atau mee ialah sejenis makanan
yang diperbuat daripada doh tidak beragi yang dibentuk menjadi jaluran yang
nipis dan leper atau silinder bulat lalu dimasak dalam cecair yang mendidih.
Bergantung pada jenisnya, mi bolehlah dihidangkan kering atau disejukkan
sebelum dimasak. Perkataan "mi" berasal daripada sebutan bahasa
Hokkien bagi perkataan Cina kerana makanan ini juga berasal dari China.
Catatan pertama mengenai mi
dihasilkan ketika Dinasti Han Timur sekitar 25 dan 220 M. Pada Oktober 2005, mi
tertua yang pernah ditemui telah ditemui di tapak Lajia (budaya Qijia)
sepanjang Sungai Kuning di Qinghai, China. Mi yang berusia 4,000 tahun itu
kelihatan diperbuat daripada sekoi ekor musang dan sekoi Proso.
RESEPI MEE
SANGGUL GORENG
Mee sanggul (3
bungkus untuk 6 org makan)
Isi ayam atau daging dihiris nipis
Fishball or any meatball
Bawang putih 2 ulas (cincang)
Bawang besar 2 biji (hiris nipis)
Tomato 2 biji belah 6
Cili merah 2 biji (potong serong)
Cili kisar 2 sudu
Kicap manis
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Pes tomyam 1 sudu (optional)
Gula garam secukup rasa
Minyak untuk tumis
Serbuk lada sulah
Air secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
rendamkan mee sanggul dalam kuantiti air yang banyak
sehingga lembut, toskan dan letak tepi
tumiskan bawang putih, bawang besar dan cili potong
sehingga kekuningan
msukkan cili kisar dan pes tomyam dan msak sehingga
betul2 msak..kang sakit perut.
msukkan daging atau any lauk yg nak dimakan bersama
meatball or fishball
msukkan air stgah cawan, sos cili, sos tomato, kicap
dan sos tiram. perasakan dgn gula dan garam secukupnya
msukkan mee sanggul dan kacau sebati
msukkan tomato, sy lebih suka separuh darinya sy lecek
di tepi kuali nak bg air tomato kluar. last sekali, taburkan serbuk lada sulah
sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment