Pekasam
ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia.
Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan
garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu
bertahan lebih lama (antara 6 - 1000 tahun).
Pekasam amat
popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri
Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas
pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi
penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof
Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house.
Furniture. Dress. Food, 1909
RESEPI IKAN PEKASAM GORENG
BAHAN-BAHAN
1 ekor ikan pekasam
1 biji bawang besar
1 biji cili merah / 2
biji cili kering - hiris nipis
2 biji limau kasturi
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dalam
kuali.
Goreng ikan pekasam
hingga masak. Angkat dan ke tepikan.
Dengan menggunakan minyak yang
sama, goreng cili merah dan bawang besar. Kacau sentiasa hingga bawang dan cili
layu.
Angkat bawang dan cili dan
taburkan di atas ikan pekasam tadi. Sedia untuk dinikmati. (Apabila nak di
makan, perahkan limau kasturi..
No comments:
Post a Comment