BAHAN BAHAN
- 1/4 ekor ayam (potong garam kunyit & goreng) ketepikan
- 3 biji bawang merah (sederhana besar)
- 2 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci belacan
- 4 biji lada merah
- 6 biji cilipadi
- 1 atau 2 keping Asam keping
- 1 sudu teh sos tiram
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu teh sos ikan
- 1 btg serai diketuk
- Hirisan bawang besar
- Minyak utk meggoreng
- Garam gula / gula merah (jika suka)
CARA PENYEDIAAN
- Kupas & blend (saya tumbuk jgn lumat sgt) bawang merah/ putih, halia, cilipadi, lada merah & belacan.
- Masukkan dalam minyak yg dipanaskan (api sederhana) goreng hingga naik bau
- Masukkan sedikit air supaya tak kering sgt sambil masukkan garam, kacau sekejap & masukkan gula 1/2 sudu teh saja & sedikit je gula merah,
- Masukkan sos ikan, sos tiram, asam keping, cuka dan serai y6g diketuk tadi.. goreng sampai naik bau kalau kering sgt letakkan air sedikit mengikut keadaan..
- Masukkan ayam dengan hirisan bawang besar gaul sehingga bawang tu layu & boleh padamkan api.
No comments:
Post a Comment