BAHAN BAHAN
- 1 kuntum bunga kantan - hiris nipis
- Sedikit hirisan daun ketumbar
- Sedikit hirisan daun kesom
- Sedikit hirisan daun bawang
- 1 ulas bawang kecil - hiris nipis
- 1 sudu kecil serbuk beras pulut sangai (thai toasted rice powder) - resepinya ada diwall saya ye..
- 4 sudu besar sos ikan
- 3 sudu besar gula kelapa thai (thai palm sugar)- kalau takde boleh ganti dengan gula perang
- 1 sudu sudu besar pes asam jawa adabi- cairkan dgn sedikit air panas
- 2 sudu besar thai chilli flakes
- 3 biji limau nipis- ambil perahan jusnya sahaja
- 1 sudu besar minyak masak/zaitun/jagung - optional
CARA CARA
- Satukan semua bahan2.. kacau sebati.. sesuaikan rasa.. siap utk dihidang bersama daging bakar..
- Ayam Panggang Serai
- 1 ekor ayam - size sederhana jgn besar sangat ( ikut suka nak panggang bulat @ nak kerat 4)
BAHAN BAHAN PERAP
- 7 ulas bawang putih - tumbuk halus
- 3 batang serai- hiris nipis2, kemudian tumbuk halus
- 3 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil paprika
- 1 sudu kecil cajun
- 4 sudu besar minyak jagung
- 1/2 biji perahan limau nipis
- Garam secukup rasa
- Aji- optional
CARA CARA
- Satukan dan gaul sebati bahan2 perap.. kemudian lumurkan rata2 pada ayam..
- Perap ayam paling kurang 4 jam atau perap semalaman dalam peti sejuk..
- Setelah masa perapan cukup, bakar ayam pada suhu 200c selama 1 jam 20min atau sehingga ayam cukup masak..
- Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment