Friday, March 22, 2019

AYAM MASAK RENDANG

BAHAN BAHAN
  • 10 ketul ayam
  • 2 biji bwg besar
  • 3 biji bwg putih
  • 1 inci halia
  • 4 btg serai (kurus)
  • *kalau serai gemuk 2 btg shj
  • 1 inci belacan bakar
  • 1 inci kunyit hidup/serbuk
  • *semua bahan di atas untuk diblend
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 keping asam keping
  • 1 mangkuk santan (sy guna santan perah)
  • 5 sudu Kerisik (jangan membukit)
  • 2 helai daun kunyit (hiris halus)

PROSES PENYEDIAAN
1. Blend semua bahan tumis.
2. Tumis dalam minyak panas. Biar hingga naik bau.
3. Kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga naik minyak.
4. Perasakan gula, garam dan letak asam keping.
5. Masukkan ayam. Kacau sebentar.
6. Masukkan santan dan tutup kuali dengan api sederhana.
7. Apabila agak kering masukkan kerisik dan daun kunyit. Kacau sebati dan tutup api.

Selamat mencuba!



No comments:

Post a Comment