BAHAN BAHAN
- 3 biji pisang tanduk
- 1/2 cawan sagu biji- cuci dan rendamkan dalam 3 minit
- Air secukupnya untuk merebus pisang dan sagu
BAHAN KUAH
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 3 sudu besar gula merah +1/2 cwn air, gaul rata dan tapiskan
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan- di simpulkan
CARA MASAK
- Buangkan kulit pisang dan hiris serong. Rebus pisang tanduk sehingga separuh masak. Bila dah empuk, angkat dan toskan. Jangan rebus terlalu lama.
- 2Sementara itu, dalam periuk lain, didihkan air dan masukkan sagu yang telah direndamkan tadi. Masak hingga jernih semuanya. Setelah siap, tapiskan dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan dulu.
- Di dalam periuk yang lain, satukan air dan santan pekat, masukkan sekali air gula merah yang sudah ditapis tadi dan gula pasir. Masak hingga hampir mendidih.
- Masukkan pisang tadi, sagu dan daun pandan. Gaul sebati. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah.
- Biarkan mendidih seketika. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah dihidangkan.
- Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment