Tuesday, April 10, 2018

RESEPI BISKUT KACANG HIJAU

Biskut ialah sejenis kuih kering yang dibakar, biasanya leper, nipis, dan rangup dimakan. Biskut ialah istilah yang biasanya digunakan untuk pelbagai produk makanan dibakar yang berasaskan tepung. Istilah ini digunakan untuk dua produk yang berbeza di Amerika Utara, Negara-Negara Komanwel dan Eropah. Untuk senarai jenis, sila lihat senarai biskut.


RESEPI BISKUT KACANG HIJAU

BAHAN BAHAN
1 kg tepung kacang hijau
1 kg tepung gandum
500g gula icing
1 sudu kecil garam halus
650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjd doh yg lembut
Sapuan: 2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air + sket pewarna kuning

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan semua bahan kecuali minyak.

Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.

Susun dlm loyang bergris kemudian sapu dgn campuran kuning telur.

Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.

Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment