Tuesday, April 10, 2018

RESEPI KUIH LIPAT ATAU KUIH ROPA

Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan.

Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.


RESEPI KUIH LIPAT ATAU KUIH ROPA 
BAHAN BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 1/2 air
1 biji telor
Garam
1 sk air kapur (kalau takde tak isi pun tak apa)

PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan diatas dan kisar/blend guna pengisar

Panaskan non stick pan.. ambil 1 senduk kecil adunan tepung dan layang2 atas pan seperti kita buat kuih ketayap

tak perlu diterbalikkan..agak2 dah kering adunan terus angkat

buat sampai habis

BAHAN BAHAN INTI IKAN
5 ekor ikan kembung dibuang isi perut,dibersihkan dan direbus
2 biji bawang besar dipotong halus
1 sudu kecil halba
sedikit garam
1/2 inci halia di potong halus memanjang
1/2 cwn santan
2 sudu besar minyak


PROSES PENYEDIAAN
ikan kembong yang telah direbus di ambil isinya sahaja

Panaskan minyak dalam kuali, tumis sebentar bawang besar dan masukkan paste ikan kembung dan masukkan kesemua bahan2 diatas..masak sehingga kering

Ambil sekeping kulit kuih dan masukkan inti dan lipat seperti gambar. buat sampai habis

Panaskan pan dan masukkan sedikit sahaja minyak dan goreng kuih ini (seperti gambar) tak perlu goreng sampai garing.

No comments:

Post a Comment