Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿
KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut
yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari
China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui
zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang
boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding,
biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi
atau pulut. Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat
berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan.
Banyak kuih yang
manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan
Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak
manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk
mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam,
Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan
kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
RESEPI
KUIH LIPAT ATAU KUIH ROPA
BAHAN BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 1/2 air
1 biji telor
Garam
1 sk air kapur (kalau takde tak isi pun tak apa)
PROSES PENYEDIAAN
Campur semua bahan diatas dan kisar/blend guna pengisar
Panaskan non stick pan.. ambil 1 senduk kecil adunan
tepung dan layang2 atas pan seperti kita buat kuih ketayap
tak perlu diterbalikkan..agak2 dah kering adunan terus
angkat
buat sampai habis
BAHAN BAHAN INTI IKAN
5 ekor ikan kembung dibuang isi perut,dibersihkan dan direbus
2 biji bawang besar dipotong halus
1 sudu kecil halba
sedikit garam
1/2 inci halia di potong halus memanjang
1/2 cwn santan
2 sudu besar minyak
PROSES PENYEDIAAN
ikan kembong yang telah direbus di ambil isinya sahaja
Panaskan minyak dalam kuali, tumis sebentar bawang
besar dan masukkan paste ikan kembung dan masukkan kesemua bahan2 diatas..masak
sehingga kering
Ambil sekeping kulit kuih dan masukkan inti dan lipat
seperti gambar. buat sampai habis
Panaskan pan dan masukkan sedikit sahaja minyak dan
goreng kuih ini (seperti gambar) tak perlu goreng sampai garing.
No comments:
Post a Comment