Bergedel, perkedel atau 'pergedel
adalah makanan yang diperbuat daripada kentang yang digoreng atau direbus
sebelum dilumatkan lalu dicampur dengan daging cincang, hirisan daun bawang dan
daun saderi kemudian di campur bahan-bahan perencah. Dibentuk bulat-bulat
pipih, dicelupkan ke dalam pukulan telur ayam lalu digoreng.
Bergedel juga ada yang dibuat
daripada ubi keledek, ubi kayu direbus atau digoreng dan di lumatkan, yang
dibuat dari tauhu, tauhu dilumatkan dan dicampur dengan bahan-bahan perencah
dan telur ayam lalu digoreng. Bergedel yang dibuat dari tauhu biasa disebut
dengan bergedel tauhu.
RESEPI
BERGEDIL UDANG
BAHAN BAHAN
300 g udang - dibuang
kulit
300 g ubi kentang –
direbus
1 pokok daun sup - dihiris
1 pokok daun bawang - dihiris
10 ulas bawang merah
- dihiris dan digoreng
1 sudu teh serbuk
lada sulah
2 biji telur -
dipukul
Sedikit garam
Minyak untuk
menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
Lecek ubi kentang dan cincang
halus udang. Gaulkan bersama.
Masukkan semua
bahan-bahan tadi gaul rata. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.
Panaskan minyak, celupkan
bahan-bahan yg digaul dan dibulatkan tadi ke dalam telur dan gorenglah hingga
garing.
No comments:
Post a Comment