Saturday, April 14, 2018

RESEPI BERGEDIL UDANG

Bergedel, perkedel atau 'pergedel adalah makanan yang diperbuat daripada kentang yang digoreng atau direbus sebelum dilumatkan lalu dicampur dengan daging cincang, hirisan daun bawang dan daun saderi kemudian di campur bahan-bahan perencah. Dibentuk bulat-bulat pipih, dicelupkan ke dalam pukulan telur ayam lalu digoreng.

Bergedel juga ada yang dibuat daripada ubi keledek, ubi kayu direbus atau digoreng dan di lumatkan, yang dibuat dari tauhu, tauhu dilumatkan dan dicampur dengan bahan-bahan perencah dan telur ayam lalu digoreng. Bergedel yang dibuat dari tauhu biasa disebut dengan bergedel tauhu.


RESEPI BERGEDIL UDANG

BAHAN BAHAN

300 g udang - dibuang kulit
300 g ubi kentang – direbus
1 pokok daun sup - dihiris
1 pokok daun bawang - dihiris
10 ulas bawang merah - dihiris dan digoreng
1 sudu teh serbuk lada sulah
2 biji telur - dipukul
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN

Lecek ubi kentang dan cincang halus udang. Gaulkan bersama.

Masukkan semua bahan-bahan tadi gaul rata. Bulat-bulatkan dan leperkan sedikit.

Panaskan minyak, celupkan bahan-bahan yg digaul dan dibulatkan tadi ke dalam telur dan gorenglah hingga garing.


No comments:

Post a Comment