Sambal ialah sos yang
diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan
yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan
istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang
berasal dari berbagai-bagai daerah
BAHAN BAHAN- 200 gm isi kerang
BAHAN UNTUK DI KISAR
- 3 senduk cili kisar
- 5 biji bwg kecik
- sebijik bwg merah sederhana.
- 5-6 ulas bawang putih
- sedikit halia
BAHAN-BAHAN LAIN
- 1 biji bawang kuning hiris bulat2
- Garam dan gula secukup rasa
- 1/2 inci belacan
- 1 batang serai di titik
- sedikit santan
- perahan jus asam jawa
- sedikit sos tiram
- sos cili
- sos tomato
PROSES PENYEDIAAN
- Kerang dibersihkan, dan dicelur seketikap di dalam air panas mendidiih, kemudian di kopek kopek dan di ambil isinya
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan, goreng hingga harum bau belacan.
- Masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik sehinga naik minyak.
- Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam, gula, sos tiram, sos cili dan sos tomato ,kacau hingga sebati.
- Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah..jangan terlalu kering
- Rasa dan jika cukup rasa boleh matikan api. Siap untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment