Monday, April 09, 2018

RESEPI SAMBAL KERANG PEDAS MASAM MANIS

Sambal ialah sos yang diperbuat daripada cili yang dihancurkan dan biasanya ditambahkan bahan-bahan yang lain seperti garam, cuka dan belacan. Sambal ialah salah satu hidangan istimewa Indonesia dan Melayu. Terdapat berbagai-bagai kelainan sambal yang berasal dari berbagai-bagai daerah
BAHAN BAHAN
  • 200 gm isi kerang

BAHAN UNTUK DI KISAR
  • 3 senduk cili kisar
  • 5 biji bwg kecik
  • sebijik bwg merah sederhana.
  • 5-6 ulas bawang putih
  • sedikit halia

BAHAN-BAHAN LAIN
  • 1 biji bawang kuning hiris bulat2
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 inci belacan
  • 1 batang serai di titik
  • sedikit santan
  • perahan jus asam jawa
  • sedikit sos tiram
  • sos cili
  • sos tomato

PROSES PENYEDIAAN
  • Kerang dibersihkan, dan dicelur seketikap di dalam air panas mendidiih, kemudian di kopek kopek dan di ambil isinya
  • Panaskan minyak dalam kuali, masukkan hancurkan belacan, goreng hingga harum bau belacan.
  • Masukkan cili kisar dan tumis sambil masukkan serai tiik sehinga naik minyak.
  • Masukkan jus asam jawa, sedikit santan garam, gula, sos tiram, sos cili dan sos tomato ,kacau hingga sebati.
  • Masukkan isi kerang dan hirisan bawang, kacau rata hingga sedikit berkuah..jangan terlalu kering
  • Rasa dan jika cukup rasa boleh matikan api. Siap untuk di hidangkan

No comments:

Post a Comment