Monday, April 09, 2018

RESEPI TERUNG BERLADA

Terung atau brinjal ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya Solanum melongena.

Pokok terung ialah pokok saka yang seringnya ditanam sebagai pokok setahun. Ia bertumbuh sehingga 40 - 150 cm (16 - 57 inci) tingginya. Daunnya besar, dengan lobus yang kasar. Ukurannya 10 -20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5 - 10 cm (2-4 inci) lebarnya. Jenis-jenis separa liar adalah lebih besar dan bertumbuh sehingga 225 cm (7 kaki), dengan daun yang melebihi 30 cm (12 inci) panjangnya dan 15 cm (6 inci) panjangnya. Batang pokok seringnya berduri. Warna bunganya antara putih hingga ungu, dengan korola yang memiliki lima lobus. Stamennya berwarna kuning. Buah tepung berisi, dengan diameter yang kurang daripada 3 cm untuk pokok liar, dan lebih besar lagi untuk jenis yang ditanam.


RESEPI TERUNG BERLADA
BAHAN BAHAN

200 gm isi kerang

BAHAN UNTUK DI KISAR
Terung pendek dibasuh dan dibelah tengah digoreng kemudian ditoskn
Serai dititik
Daun limau purut disiat2
Garam
Gula
Sedikit perasa secubit rasa klu nk buh
Sedikit air asam jawa

BAHAN DITUMBUK / KISAR
Cili besar merah
Cili kecil/cili padi
Bawang besar
Bawang kecik
Bawang putih
Sedikit belacan
Udang kering

PROSES PENYEDIAAN
Bahan tumbuk di ditumis sehingga nik bau wangi dan layu

masukkan juga serai yg telah dititik...kacau2 kemudian masukkn sedikit air asam jawa.masukkn sekali garam,gula dan perasa klu n buh

Masukkn pula daun limau purut yg telah disiat siat.

klu nak lebihkan kuah masukkn sedikit air. biarkn mendidih kemudian masukkan terung yang telah ditoskn tadi.

biarkan kejap bagi sambal berlada sebati denagn terung

No comments:

Post a Comment