Terung atau brinjal
ialah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Solanaceae dan genus Solanum. Ia
berasal dari India dan Sri Lanka, dan amat berkait dengan tomato dan ubi
kentang. Terung biasanya digunakan sebagai sayur untuk masakan. Nama botaninya
Solanum melongena.
Pokok terung ialah
pokok saka yang seringnya ditanam sebagai pokok setahun. Ia bertumbuh sehingga
40 - 150 cm (16 - 57 inci) tingginya. Daunnya besar, dengan lobus yang kasar.
Ukurannya 10 -20 cm (4-8 inci) panjangnya dan 5 - 10 cm (2-4 inci) lebarnya.
Jenis-jenis separa liar adalah lebih besar dan bertumbuh sehingga 225 cm (7
kaki), dengan daun yang melebihi 30 cm (12 inci) panjangnya dan 15 cm (6 inci)
panjangnya. Batang pokok seringnya berduri. Warna bunganya antara putih hingga
ungu, dengan korola yang memiliki lima lobus. Stamennya berwarna kuning. Buah
tepung berisi, dengan diameter yang kurang daripada 3 cm untuk pokok liar, dan
lebih besar lagi untuk jenis yang ditanam.
RESEPI
TERUNG BERLADA
BAHAN BAHAN
200 gm isi kerang
BAHAN UNTUK DI KISAR
Terung pendek dibasuh dan dibelah tengah digoreng
kemudian ditoskn
Serai dititik
Daun limau purut disiat2
Garam
Gula
Sedikit perasa secubit rasa klu nk buh
Sedikit air asam jawa
BAHAN DITUMBUK / KISAR
Cili besar merah
Cili kecil/cili padi
Bawang besar
Bawang kecik
Bawang putih
Sedikit belacan
Udang kering
PROSES PENYEDIAAN
Bahan tumbuk di ditumis sehingga nik bau wangi dan
layu
masukkan juga serai yg telah dititik...kacau2 kemudian masukkn
sedikit air asam jawa.masukkn sekali garam,gula dan perasa klu n buh
Masukkn pula daun limau purut yg telah disiat siat.
klu nak lebihkan kuah masukkn sedikit air. biarkn mendidih
kemudian masukkan terung yang telah ditoskn tadi.
biarkan kejap bagi sambal berlada sebati denagn terung
No comments:
Post a Comment